Het is het einde van een tijdperk. Het aandeel van BlackBerry op de wereldwijde markt voor smartphones is nu afgerond 0,0 procent.
In het vierde kwartaal van 2016 zijn in totaal meer dan 432 miljoen smartphones verkocht volgens cijfers van onderzoeksbureau Gartner. Daarvan waren er slechts 207.900 BlackBerry’s die draaien op BlackBerry 10, het besturingssysteem van het Canadese bedrijf.
Dat betekende dat de smartphonemaker een marktaandeel heeft van 0,0481 procent, afgerond dus 0 procent.
Een flink contrast met de 353 miljoen Android-smartphones die in het vierde kwartaal zijn verkocht. Het besturingssysteem van Google heeft daarmee een marktaandeel van 81,7 procent. Apple’s iOS staat op twee met 77 miljoen verkochte toestellen in één kwartaal en een marktaandeel van 17,9 procent.
BlackBerry verkoopt ook apparaten met Android, zoals de DTEK60 en de Priv, die niet zijn meegeteld bij de 207.900 verkochte toestellen. Maar de gegevens van Gartner bevestigen wat we al dachten: de ooit onaantastbare software van BlackBerry is morsdood.
Ondertussen domineert Google de markt door zijn besturingssysteem gratis weg te geven aan telefoonmakers. Android is veruit het favoriete systeem voor budgetapparaten op grote markten als India en China.
Aan de bovenkant van de markt zit Apple, dat iOS alleen beschikbaar stelt voor de relatief dure iPhone. Daardoor blijft het marktaandeel beperkt, maar zijn de winsten hoog.
Voordat de iPhone de telefoonmarkt opschudde, was BlackBerry de favoriete apparaat van professionals. De telefoon kreeg zelfs de bijnaam 'Crackberry', omdat hij zo verslavend was. Het volledige toetsenbord en de robuuste e-mailsoftware maakten BlackBerry's uniek.
Maar het bedrijf werd overrompeld door de introductie van de iPhone en Apple nam de troon over. Het merk BlackBerry verloor snel zijn glans en sindsdien zijn de verkopen continu gedaald.
In september kondigde BlackBerry aan dat het niet langer eigen telefoons gaat maken. In plaats daarvan gaan de Canadezen samenwerkingen aan met partners die apparaten onder de naam BlackBerry op de markt brengen.
In het derde kwartaal van 2016 had het besturingssysteem van BlackBerry nog wel een marktaandeel dat afgerond boven 0,0 procent uitkwam, zij het minimaal.
Zelfs als je de BlackBerry's die op Android draaien meeneemt zijn de verkoopcijfers ongelooflijk laag.
BlackBerry heeft in 2016 geen telefoons geïntroduceerd die draaien op het eigen besturingssysteem BB10, maar houdt vol dat het systeem nog niet is afgeschreven.
"BB10 heeft overal ter wereld trouwe volgers in het bedrijfsleven en de politiek en ook bij gewone consumenten op de vrije markt", zei senior-vicepresident wereldwijde verkoop Alex Thurber in januari tegen de Financial Post. "Ik wil duidelijk maken dat onze klanten en gebruikers niet bang hoeven te zijn dat we stoppen met het ondersteunen van BB10. We blijven investeren in het systeem."